Kun je je eigenlijk wel voorbereiden op een bevalling? 5 tips!

Een artikel van de Volkskrant over bevallen maakt vorige maand veel tongen los. Volgens het stuk zet de oerbevalling de toon. “Zonder pijnbestrijding, bij voorkeur thuis en in elk geval in het weldadige licht van het zoutlampje. De momfluencers, influencers met moederschap als verdienmodel, willen de zwangere vrouw mondig maken. Zij moet zich sterk, veilig en geliefd voelen en dan is al die medische bemoeienis minder nodig.” Dat je hier bedenkingen over hebt is natuurlijk prima – maar wat volgt zijn vooral reacties van vrouwen die andere vrouwen onderuit halen. Met zoutlamp en al. Laten we als vrouwen elkaar stimuleren te doen waar je jezelf het meest comfortabel bij voelt. Zonder medisch ingrijpen te wantrouwen, kun je alsnog onderzoeken hoe je het liefst wilt bevallen. Hopelijk heb je iets aan deze vijf tips.

1. Lees, lees, lees..

Om erachter te komen wat je wél – en vooral ook: wat je liever niet – wilt, is het aan te raden zoveel mogelijk boeken te lezen. Van heel spiritueel tot superpraktisch: elk boek geeft je stof tot nadenken en direct toepasbare tips. Een paar boeken op een rij:

  • Kimberley Ann Johnson – The Fourth Trimester
    Dit is een holistische gids. Klinkt misschien wat zweverig, maar het staat vol hands-on adviezen om je lichaam voor te bereiden op de bevallingen, baby-draagtips en oefeningen om weer langzaam in beweging te komen.
  • Heng Ou – The First Forty Days
    Het is totaal begrijpelijk om jezelf na de bevalling even te verliezen. Alles staat tenslotte in het teken van de baby. Toch is dit juist een belangrijke periode om goed voor jezelf te zorgen. Dit boek bevat 60 recepten voor soepen, snacks en maaltijden, boordevol ingrediënten die kersverse moeders nodig hebben.
  • Philippa Perry – Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen
    In dit boek geen tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap. Je ontdekt hoe je eigen opvoeding reflecteert in het ouderschap. Het is een boek over fouten maken, en deze onder ogen komen. Dan komt het uiteindelijk altijd goed.
  • Lynn Berger – De tweede
    Krijg je een tweede of ben je het tweede kind? Dan is dit een welkom boek. Want eerlijk is eerlijk: over de komst van de eerste zijn kasten vol boeken geschreven, maar over de tweede is eigenlijk weinig bekend. Lynn Berger brengt het verlangen naar een tweede kind goed onder woorden.

2. Luister wanneer je loopt

Een waarschuwing is hier op zijn plaats, want podcasts zijn verslavend. Al gauw luister je naar een podcast tijdens ieder wandelingetje naar de supermarkt of blokje om. Perfect om de benen te strekken en tegelijkertijd mentaal fit te blijven. Een aanrader voor alle mama’s (-to-be) is: Mama’en (naar het gelijknamige boek) van Nina Pierson. Elke week interviewt Nina een andere expert over de zwangerschap, de geboorte en de kraamtijd. Nuttig, want naast een baby, wordt er ook een moeder geboren.

3. Vul de vriezer

De meest praktische tip die er is: begin alvast met koken. Zodra je baby er is, heb je geen puf meer om je aan te kleden of te douchen. Laat staan een verse maaltijd te bereiden. Dus vul je vriezer met soepen, curry’s en andere maaltijden. Het hoeft je geen extra tijd te kosten. Als je elke keer wat extra kookt en dit invriest, heb je vanzelf een flinke voorraad.

4. Connect met andere moeders

Het is heel fijn als iemand anders precies weet wat je doormaakt. Online of in offline klasjes kom je snel andere, gelijkgestemde, moeders tegen. Ook geeft het veel voldoening om iets te doen voor moeders die wat minder hebben, maar hun baby net als jij alles willen bieden wat het nodig heeft. MommaLuv verbindt je graag aan een mama in Afrika die rond dezelfde tijd is uitgerekend als jij. Dankzij donaties van jouw kraambezoek ontvangt zij een pakket met basisbenodigdheden uit jouw naam. Zo geef je nóg een kindje een gezonde en veilige start.

5. Laat ‘t komen zoals het komt

Misschien wel het beste advies dat er is. En boven alles: een advies dat vele Afrikaanse moeders met liefde verspreiden. Het leven komt zoals het komt. Een bevalling komt zoals deze komt. Jouw kindje komt zoals hij of zij komt. Je kunt je heel goed voorbereiden, met boeken en podcasts, maar uiteindelijk geef je jezelf over aan alles wat komt. Veel vertrouwen en geluk gewenst!

Recent blogs

Mission
We gaan het anders doen
Read more
MommaLuv
Een persoonlijk verhaal van Daphne
Read more