Kraamtijd aan de andere kant van de wereld

Beschuit met muisjes, een ooievaar voor de deur en het sturen van geboortekaartjes: met deze kraamgebruiken zijn we allemaal bekend. Tenminste, binnen onze landsgrenzen. In de landen waar MommaLuv actief is, zien we weer andere gebruiken terug. Benieuwd hoe ze de geboorte van een kindje vieren in Gambia, Ghana en Kenia? We zetten alle tradities op een rij én delen een nieuw, internationaal gebruik waar je misschien zelf ook wat aan hebt.

Gambia

Als je in Gambia gaat bevallen, is niet alleen de vroedvrouw aanwezig. Je bent omringd door ervaren moeders die je ondersteunen. Hoe mooi is dat? Als de baby er eenmaal is, smeer je wat bloed uit de navelstreng rond de mond. Dit brengt geluk.

Zuid-Afrika

De Zoeloes zijn de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. De vrouwen dragen tijdens de bevalling een gordel om de baby de juiste kant op te sturen. Na de bevalling danst de vroedvrouw met het kindje in de rondte. Dan is het eindelijk tijd voor de moeder om hem of haar te bewonderen.

Swahilikust

Aan de kust van Zuid-Oost-Afrika dragen pasgeboren baby’s de navelstreng gedurende de eerste tien dagen van hun leventje. Ook blijven moeder en baby veertig dagen binnen om op krachten te komen. Op de veertigste dag neemt de moeder een bad voor ze het huis verlaat. Daarna mogen anderen kennismaken met de baby. Een soort verlaat kraambezoek.

Kenia

Masai-baby’s gaan het eerste jaar naamloos door het leven. De stam gelooft dat je rond de eerste verjaardag pas weet met wat voor een karakter je te maken hebt. Klinkt best logisch. Dan krijg je in ieder geval een naam die net zo krachtig, zorgzaam of charmant is als jijzelf.

Ghana

In Ghana krijg je iets eerder een naam. De eerste naam al direct: dat is namelijk de dag waarop je geboren bent. Krijg je een dochter op zondag? Dan is haar eerste naam Esi. Na zeven dagen geef je een tweede naam. Na de naamgeving geef je een feest. Er is eten. Er is drinken. En er is natuurlijk een muziekband. Een swingende start!

Klaar voor een nieuwe, internationale kraamtraditie?

Misschien heb je ideeën gekregen voor je eigen kraamtijd. Ga je je tijdens de bevalling omringen met andere moeders? Of zie je een kraamfeest met big band wel zitten? We hebben nog een idee voor je: het MommaLuv Baby Project. Je wordt dan gekoppeld aan een Afrikaanse vrouw die rond dezelfde tijd is uitgerekend als jij. Als jullie baby’s er zijn, vraag je aan je kraambezoek geen cadeautjes maar een bijdrage voor de andere mama. Deze vrouw ontvangt dan een pakket met basisbenodigdheden voor de baby. Zo geef je nóg een kindje een gezonde en veilige start! Is deze nieuwe, internationale kraamtraditie iets voor jou?

Recent blogs

Mission
We gaan het anders doen
Read more
MommaLuv
Een persoonlijk verhaal van Daphne
Read more