We gaan het anders doen

100% transparantie

Zonder dat ik het door had, was ik mezelf al een tijdje aan het verdrinken in mijn eigen missie. Toen ik 11 jaar geleden MommaLuv oprichtte, had ik ‘100% transparantie’ als grootste kernwaarde bestempeld. Toen zag ik MommaLuv als mijn persoonlijke tegenreactie op de grote goede doelen. Destijds waren er veel schandalen in het nieuws die te maken hadden met corruptie, bonussen en strijkstokken van grote NGO’s en ik zou met MommaLuv bewijzen dat het ook anders kan.

Dat heb ik ook gedaan! Al 11 jaar lang weten de duizenden deelnemers van MommaLuv tot op de cent nauwkeurig waar de donaties heen gaan en krijgen zij een stortingsoverzicht en tientallen foto’s en verhalen van ondersteunde Afrikaanse moeders als bewijs. Daar ben ik trots op en ik moet de eerste stichting of NGO waar dit ook zó transparant gebeurt nog tegenkomen.

Voor wie zit ik dit nu eigenlijk te doen?

ENFIN, in de afgelopen jaren is MommaLuv groter en groter gegroeid. Vorige week zoomde ik even uit. Ik zag mezelf ineens dag in dag uit zitten typen achter mijn laptop. Alleen maar terugkoppelingen van ‘extra moeders’ (leg ik later uit) aan het versturen. Lange mailtjes waar ik vaak niet eens een reactie op krijg van de deelnemers (die ik het overigens totaal niet kwalijk neem aangezien ze net een newborn hebben). En de vraag rees bij mij: ‘voor wie zit ik dit nu eigenlijk te doen?’

Hoe MommaLuv tot nu toe gewerkt heeft

Even een korte uitleg over hoe MommaLuv tot nu toe gewerkt heeft:

Mensen melden zich aan voor MommaLuv. Zij worden door ons gekoppeld aan een moeder die gelijk met hen is uitgerekend. We maken een mooie persoonlijke pagina voor de deelnemers en na de geboorte van het kindje kan het inzamelen beginnen. Wanneer er 85 euro is behaald, schenken wij een pakket aan de moeder en volgt er een prachtige terugkoppeling met foto’s voor de deelnemers hier.

Deelnemers halen echter vaak meer op dan die 85 euro. Van elke ‘extra’ 85 euro helpen wij nog een moeder. Ook hier krijgen de deelnemers een terugkoppeling per mail van. Nu zijn er veel deelnemers die uiteindelijk met hun donaties wel 5 a 6 moeders kunnen supporten, maar er zijn zelfs uitschieters van mensen die genoeg geld ophalen voor 20 pakketten (dus 20 terugkoppelingen van mijn kant).

Het heeft een lange tijd geduurd (en veel stress en teleurstelling in mezelf omdat ik het niet kon bolwerken) voordat ik erachter kwam dat deze werkwijze niet houdbaar is gezien de grote schaal waarop MommaLuv nu moeders in Afrika helpt.

Het gaat niet meer om een aantal mama’s per maand. Nee, er zijn maanden bij waarop ik 150-200 moeders gekoppeld heb staan. De administratie is een dagtaak en het overzicht steeds moeilijker te behouden aangezien we nu in 9 landen werken met een team van 12 contactpersonen.

Soms moet je niets toevoegen, maar iets loslaten

Ik heb iets los te laten. Ik kan garanderen dat er geen moeder minder geholpen zal gaan worden, maar die tientallen foto’s als bewijsstukken, dat gaat niet meer lukken. Soms hoef je niets toe te voegen, maar moet je juist iets weghalen om te groeien. Met de ruimte die gaat ontstaan zullen we uiteindelijk zoveel meer mama’s in Afrika kunnen ondersteunen!

Epiphany

Toen ik mijn ‘epiphany’ kreeg (love dat woord, haha) over MommaLuvs nieuwe werkwijze bedacht ik me ook: ‘it was right in front of me the whole time’. Ik hield vast aan oude werkwijzes, maar ook aan oude onzekerheden. Een bepaalde bewijsdrang dat MommaLuv écht anders is dan grote goede doelen. Maar ik verdronk mezelf in mijn eigen missie. Zeker de laatste maanden. We ZIJN 100% betrouwbaar, en voor degenen die bewijs willen – alle ‘numbers’ zijn online terug te vinden aangezien we zijn aangemerkt als een ANBI.

Nieuwe werkwijze, wat er blijft:

De persoonlijke koppeling met een mama-to-be tijdens de zwangerschap is en blijft de ESSENTIE van MommaLuv. Op een persoonlijke pagina wordt haar verhaal gedeeld en voor haar zamelen de Nederlandse deelnemers geld in. Het kindje hier betekent iets voor de newborn daar. Als we het pakket bezorgen volgt er een prachtige terugkoppeling in foto’s en een verhaal.

Nieuwe werkwijze, wat er verandert:

Van het ‘extra’ geld dat wordt ingezameld door deelnemers ondersteunen we ook moeders in Afrika met MommaLuv-pakketten. Je krijgt hier tijdens de deelname maandelijks een mooie overzichtsmail van. Hierin zie je hoeveel extra moeders MommaLuv die maand heeft kunnen helpen en hoor je hoeveel mama’s er uit jouw naam dit pakket hebben mogen krijgen. Er worden een aantal mama’s uitgelicht. Belangrijk: er wordt dus geen moeder minder geholpen!

Ik ben ervan overtuigd dat het meeste gevoel voor de MommaLuv-deelnemers in hun eerste gekoppelde moeder zit. En dat de overzichtsmail even veel vreugde zal brengen als mijn tientallen losse mailtjes.

Wat er voor mij verandert? Ik krijg meer overzicht. Ik hoef (veeeel) minder mails te tikken. Ik zal meer rust en minder stress ervaren. Ik kan de terugkoppelingen veel sneller doen en afronden.

Mocht je zelf deelnemen en vragen hebben? Mail of DM me gerust! Ik beantwoord ze graag.

En de les die iedereen hieruit kan halen: zoom af en toe even uit en bedenk dat de oplossing hem vaak niet zit in méér doen, maar in minder doen. Alle liefs, Mandy

Recent blogs

MommaLuv
Een persoonlijk verhaal van Daphne
Read more
Interview
Meet Team MommaLuv! A Coffee with Eveline
Read more