Tegengeluid

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dit zijn (enkele van) mijn en MommaLuvs idealen:
-mensen kopen en consumeren minder spullen.
Dit is beter voor het milieu en er is geen uitbuiting van de mensen die het produceren.
-baby’s in ontwikkelingslanden hebben een betere opstart van hun leventje.

Als ik mijn MommaLuv-verhaal voorheen aan iemand vertelde, dan noemde ik aan het eind van het gesprek ergens dat ik ook een bewustzijn wil creëren rondom de grote hoeveelheid spullen die gepaard gaat met zwangerschap en geboorte. En dat MommaLuv hier een alternatief voor biedt. Ik noemde dit echter nooit als mijn hoofddoel. ‘Moeders en baby’s in ontwikkelingslanden helpen’, dat is toch waar MommaLuv om draait?

Ik begin me echter steeds meer te beseffen dat MommaLuv ook zo’n belangrijk doel heeft hier in Nederland. En het is tijd om me hier meer mee bezig te gaan houden en dit uit te dragen. Het geluid tegen de overconsumptie. In de wereld van tegenwoordig kopen we iets, we gebruiken het een korte tijd, en we gooien het weer weg. Ons bewustzijn van dit ‘kopen, hebben, meer, meer, meer’ lijkt helemaal weg te vagen in de periode van zwangerschap en geboorte. Alles is leuk en schattig en je wilt je kindje natuurlijk alles kunnen bieden! Producenten spelen goed in op de onzekerheid (en hormonen!) van aanstaande moeders: ‘Jij wilt toch ook het beste voor je kindje?’. Wat een markt.

Het duurzame geluid is al goed hoorbaar in de voedsel-  en kledingindustrie. We worden ons er gelukkig steeds meer bewust van dat we niet kunnen blijven consumeren zoals we dat de jaren hiervoor deden. Sluiten niet meer en masse onze ogen voor de klimaatcrisis. Waarom lijkt het op de babymarkt dan nog niet ècht te zijn doorgedrongen? Ja er zijn bijvoorbeeld een hoop prachtige, duurzame kinderkledingmerken voor vaak redelijk wat geld. Maar het alternatief van gewoon NIET kopen dat hoor je toch weinig.

Want dat is ook een optie hè? De beste eigenlijk. Ik garandeer je dat je baby even blij is met kleertjes die al door een ander gedragen zijn. Er hoeft niets nieuws geproduceerd te worden omdat jij zonodig ‘het beste wil voor je kindje’. Vertrouw me aanstaande moeders, je hebt ècht niet veel nodig. En als je hier en daar roept dat je openstaat voor tweedehands kleertjes, dan komen de vuilniszakken vol babykleding vaak meteen jouw kant op.

Na de geboorte van je kindje kun je door deelname aan MommaLuv niet enkel dat andere geluid laten horen en je kraamvisite om een donatie in plaats van cadeautjes vragen, maar je kunt ook een baby en een moeder in een ontwikkelingsland helpen aan basisbenodigdheden zoals een klamboe, verzorgingsproducten en een dekentje, zodat dit nieuwe leventje veiliger begint. Want zij hebben het wel ècht nodig!

Van betekenis zijn voor een ander. Een waardevolle les in compassie. In mijn ogen is dít het beste voor je kindje :).

Recent blogs

Mission
We gaan het anders doen
Read more
MommaLuv
Een persoonlijk verhaal van Daphne
Read more