Meet Team MommaLuv – A Coffee with Susanne

Naam: Susanne Beentjes
Rol: Contactpersoon MommaLuv en Project Coördinator LULU-project
Land: Tanzania

Hoe ben je terechtgekomen bij MommaLuv?

Mijn voorganger bij het LULU-project, Corine ’t Hart, werkte al met MommaLuv samen. Dit hebben we voortgezet! MommaLuv is een vast onderdeel van ons LULU-project, waarbij we tienermoeders stimuleren hun talenten te ontdekken. Dankzij MommaLuv verblijden we onze studenten nu met een kraampakket zodra de baby geboren is. Tegelijkertijd is er ook blijdschap aan de andere kant van de wereld. In Nederland is er een kersverse moeder die terugziet hoe ze bijdraagt aan nóg een nieuw leventje. Hoe mooi is dat?!

MommaLuv verspreiden: hoe gaat dat in z’n werk?

Bijdragen aan de missie van MommaLuv geeft veel voldoening. De jonge moeders hebben vaak niet veel om handen en dan is een kraampakket van zoveel waarde. Ze zijn zo dankbaar! We kopen de producten lokaal in: op de markt en bij verschillende winkeltjes. Zodra er een moeder is bevallen, zoeken we haar binnen twee weken op. Sommigen wonen dichtbij, anderen ver weg. Vaak moeten we de auto achterlaten en gaan we te voet verder. Zeker in het regenseizoen zijn wegen minder goed begaanbaar. Tijdens het huisbezoek zien we hoe onze studenten leven. We bekijken of ze nog ergens anders hulp bij nodig hebben. Iets waar je niet zo snel achterkomt, als je ze op een andere plek ontmoet.

Wat is er anders aan de zorg voor een kleintje in jouw deel van de wereld?

De zorg is niet heel anders. Wel zijn er een aantal rituelen om het kindje te beschermen tegen ziektes of kwaad. Dan maken ze de wenkbrauwtjes donker, smeren ze iets op het voorhoofdje of krijgt het een speciaal armbandje om. Ook scheren moeders de eerste haartjes van de baby af, zodat er mooiere haartjes voor terugkomen. De vaders zijn niet bij de bevalling aanwezig zijn en de verdere zorg regelt de familie. Baren is hier iets wat je ‘er gewoon even bij doet.’ Al snel staan ze weer op de benen en vaak met een grote glimlach. Ze nemen het leven zoals het komt. Ik bewonder hun kracht. Iets voor ons om van te leren!

Welke momma heeft je hart gestolen?

Als ik zo terugdenk aan alle moeders, blijft Prisca mij altijd bij. Deze moeder van twee kinderen kreeg er een derde bij: een dochtertje. De vader van de kinderen is al lange tijd niet thuis geweest en onbereikbaar. Prisca huurt een ruimte waar ze op de grond slaapt met haar kindjes. Confronterend om te zien. Bij het overhandigen van het kraampakket rollen de tranen van dankbaarheid over haar wangen. Ze vertelt dat ze een zere borst heeft en we besluiten haar naar het ziekenhuis te brengen. De behandeling? Een tijdje stoppen met borstvoeding. Alleen: hoe kan ze flesvoeding veroorloven? In overleg met MommaLuv en de Nederlandse moeder aan wie Prisca was gekoppeld, hebben we haar extra ondersteund. Deze samenwerking heeft dat mogelijk gemaakt!

Prisca en dochtertje Neema

Waarom moeten mama’s-to-be zich aanmelden voor MommaLuv?

Enerzijds ondersteun je een moeder die een kraampakket heel goed kan gebruiken, en anderzijds voorkom je zelf onnodig veel kraamcadeaus. En hoe gaaf is het om later aan je dochter of zoon te vertellen dat zijn of haar geboorte heeft bijgedragen aan een ander leventje? Dat is MommaLuv – zeker doen!

Kijk op www.beentjesintanzania.com voor een kijkje in Susannes leven!

Recent blogs

Mission
We gaan het anders doen
Read more
MommaLuv
Een persoonlijk verhaal van Daphne
Read more