Meet Team MommaLuv – A Coffee with Lisanne

Naam: Lisanne Voort
Rol: Contactpersoon MommaLuv en vrijwilliger bij Beautiful Kidz
Land: Namibië

Hoe ben je terechtgekomen bij MommaLuv?

Vrienden van ons hebben meegedaan aan MommaLuv. Dit sprak mij gelijk aan en heb ik ergens in mijn hoofd opgeslagen. Toen wij in 2019 in Namibië kwamen, zag ik zoveel zwangere vrouwen in de sloppenwijk. Ik dacht: hier móet ik iets mee doen. Ik heb contact gezocht met Mandy. Eigenlijk kwam het erop neer dat ik gelijk kon beginnen.

MommaLuv verspreiden: hoe gaat dat in z’n werk?

Naast mijn werk op een pre-school in de sloppenwijk Katutura van Windhoek is Mommaluv eigenlijk een parttime job. Een job die ik met alle liefde doe en waar ik erg veel voor terug krijg. Niet per se iets tastbaars, maar veel bewustwording en dankbaarheid. 

Als ik zie hoe sommige meisjes en vrouwen leven, voel ik me soms bezwaard. Wij wonen in een klein huisje, maar het heeft een bank om op te relaxen, elektriciteit waardoor we gewoon licht hebben – best handig als je ‘s nachts je kind moet voeden en verschonen – en stromend water om mijn kind in bad te doen. 

Het is gaaf om voor deze organisatie te werken, want ik deel niet alleen maar uit. Ik schaf ook spullen aan. In de winkels kennen ze me al. Als ze mij zien, krijg ik voorrang en hoef ik niet in de rij te wachten.

Daarnaast geef ik ook een ‘Young and Pregnant’ course en dat heeft veel toegevoegde waarde. De vrouwen leren allerlei praktische zaken terwijl we een band met elkaar opbouwen. Intussen hoef ik niets meer te doen om nieuwe moeders te vinden. Dagelijks melden zich moeders die via-via gehoord hebben van MommaLuv.

Wat is er anders aan de zorg voor een kleintje in jouw deel van de wereld?

De eerste drie maanden na de geboorte blijven moeders en baby’s binnen. Ook wast de moeder haar haren de eerste maand niet en moet ze iets op het hoofd dragen. Baby’s worden hier door de hele familie opgevoed. Vooral oma’s spelen een grote rol. Als je niet genoeg geld hebt om je kind op te voeden, dan is het heel normaal om hem of haar naar een ander familielid te sturen. Soms wel een paar honderd kilometer verderop.

Welke momma heeft je hart gestolen?

Stacey! Aan het begin van het jaar kwam zij samen met haar moeder op kantoor om zich in te schrijven. Toen ik vroeg naar de relatie met de vader van de baby, ontstak haar moeder in woede. De vader van de baby heeft Stacey verkracht. Staceys moeder vertelde dat hij het leven van haar zestienjarige dochter had verknald. Ze wilden niets met hem te maken hebben. Stacey keek alleen naar beneden. Een paar maanden later ging ik bij ze op bezoek. Daar zat een stralende, krachtige, jonge meid die enorm trots was op haar prachtige baby. Ik vind het zo knap hoe ze ermee omgaat. Iemand die ik nooit meer vergeet!

Waarom moeten mama’s-to-be zich aanmelden voor MommaLuv?

Je maakt zo ontzettend veel verschil voor een moeder hier. In december ben ik zelf in Namibië bevallen en hebben we ons ook opgegeven. Zo heb ik ook de ‘andere kant’ van MommaLuv ervaren. De organisatie is heel transparant. Je ziet écht waar je geld terecht komt. Meld je dus nu aan!

Recent blogs

Mission
We gaan het anders doen
Read more
MommaLuv
Een persoonlijk verhaal van Daphne
Read more