Gwens MommaLuv babyshower

Een aantal maanden geleden werd de 25-jarige Gwen door haar vriendinnen verrast met een babyshower. Zij ontving een prachtig cadeau: haar vriendinnen hadden ervoor gezorgd dat ze door MommaLuv was gekoppeld aan de Liberiaanse moeder Mamma Ko die net als zij op het punt van bevallen stond. Gwens vrienden en familie hadden geld ingezameld waarvan MommaLuv een kraampakket aan Mamma Ko kon gaan schenken. Gwen vertelt over haar bijzondere babyshower.

Even voorstellen

Ik ben Gwen en in december zijn mijn vriend Lex en ik ouders geworden van een zoontje: Xavi. Ik zou mezelf omschrijven als een positieve spring in ‘t veld en omring me eigenlijk met zo min mogelijk negativiteit. Ik ben veel bezig met bewegen en gezond eten. Op mijn eigen manier probeer ik een wereldverbeteraar te zijn.

Waarom denk je dat je vriendinnen besloten hebben om jou geen bergen cadeautjes, maar MommaLuv cadeau te doen op jouw babyshower?

Aanvankelijk riep ik tijdens mijn zwangerschap al dat ik geen babyshower hoefde. Ik vind het lastig dat wanneer mensen iets vieren er altijd iets bij moet zijn dat geld kost. Het lijkt alsof mensen toch een bepaalde groepsdruk voelen om je tijdens verschillende momenten in de zwangerschap cadeautjes te geven. Zo’n babyshower vind ik normaalgesproken dan ook een beetje geldklopperij. Ook bij mijn verjaardagen geef ik altijd aan dat ik niets hoef te hebben. Je komst is mijn cadeau.

Wat hebben je vriendinnen toen gedaan? Hoe hebben ze het aangepakt?

Mijn lieve vriendin Evelien heeft contact opgenomen met mijn vriend Lex. Alhoewel zij beiden wisten dat een babyshower van mij niet per se hoefde, vonden ze het wel mooi om iets te organiseren waarbij iedereen gezellig bij elkaar kwam. Evelien ging googelen naar een geschikt cadeau en kwam uiteindelijk op MommaLuv uit. Ze nam contact op met Mandy die een moeder in Liberia vond die binnenkort haar vierde kindje verwachtte. Haar naam was Mamma Ko. Een moeder die met 7 maanden zwangerschap nog steeds iedere dag een kilometers lange tocht aflegde met een zware zak houtskool op haar hoofd.

Evelien heeft alles doorgestuurd naar mijn familie en vrienden met de vraag of ze een bijdrage wilden leveren voor een kraampakket voor Mamma Ko. Vervolgens is Evelien met een camera het land doorgegaan om iedereen een videoboodschap voor me te laten opnemen. Mijn opa, een echte Brabander van 75 jaar, was in het begin sceptisch over het idee. ‘Komt dat geld dan wel echt bij die moeder terecht? Verdwijnt het niet in een organisatie?’ Evelien heeft hem weten te overtuigen van het feit dat MommaLuv een kleine en betrouwbare organisatie is. Hij was om, haha.

Hoe was jouw reactie tijdens je babyshower toen je het cadeautje kreeg overhandigd?

Ik was eigenlijk meteen emotioneel toen ik de foto met het verhaal van Mamma Ko zag en kon het niet hardop voorlezen. Dat vroeg ik aan Lieke, de vriendin die naast me zat en tevens de medeorganisator van mijn babyshower was. Er zaten heel wat meer vriendinnen met tranen in hun ogen. Ik vond het zo bijzonder, echt het perfecte ‘cadeau’ voor mij. Toen kreeg ik ook nog eens de prachtige video waar zo veel werk in heeft gezeten. Heel gaaf om te zien dat iedereen hieraan bij heeft gedragen. Echt een verrassing, er waren bijvoorbeeld zelfs een oudtante en -oom  van me waar Evelien langs was geweest met haar camera.

Voelde je je verbonden met Mamma Ko uit Liberia?

Ja zeker! Alsof ik een soort van zus in Liberia had. En later, toen ik de foto’s ontving van haar zoontje Samuel zag ik hem echt als Xavi’s broertje in Liberia. Tijdens mijn bevalling waarbij ik gebruik maakte van hypnobirthing heb ik zelfs een moment gehad waarbij ik even aan Mamma Ko dacht. Op een moment dat ik er helemaal doorheen zat, dacht ik ineens: ‘als zij het in die omstandigheden kan, kan ik het ook!’. Ze was een beetje een drijfveer.

Toen ik de foto’s kreeg van Mamma Ko en het pakket dat ze uit naam van mij en Xavi had ontvangen, vond ik dat heel gaaf. Dat snoetje ook van Samuels zusje Rose. Bijzonder om te zien hoe nederig de mensen daar zijn, zo blij met wat ze krijgen.

Zou je dit ‘cadeau’ aanraden voor andere mama’s to be?

Zeker weten! Voor vrouwen die wel die bergen cadeaus verwachten zou het misschien een teleurstelling zijn, maar er zijn zat mensen die net zo’n instelling hebben als ik. Ruimdenkende mensen die de wereld wat mooier willen maken. Ik zou het voor bepaalde vriendinnen zeker overwegen.

Recent blogs

Mission
We gaan het anders doen
Read more
MommaLuv
Een persoonlijk verhaal van Daphne
Read more