2020 Highs and Lows

Voordat ik deze blog ging schrijven, pakte ik een A4’tje om de plussen en de minnen van 2020 naast elkaar te zetten. Daarvoor nam ik mijn journal erbij. Schrijven gaf me, vooral tijdens die eerste lockdown in maart/april, echt houvast. En ja, terwijl ik mezelf altijd als positivo zou omschrijven, was het in het voorjaar wel een aantal bladzijden doemdenken geblazen. Naast het balen van grote reisplannen die niet door konden gaan (kom ik zo op terug), was het ook de toekomst van MommaLuv die me zorgen baarde. Natuurlijk, mensen blijven kinderen krijgen – ook in crisistijd. Maar zouden zij niet de hand op de knip gaan houden in deze onzekere tijden? Zo van: eerst maar eens kijken hoe onze persoonlijke situatie zich gaat vormen, en dan weer aan een ander denken? Note to self: denken vanuit tekort – en zeker vanuit angst – heeft nog nooit iemand geholpen. Maar wanneer alle vanzelfsprekendheden wegvallen, kan het niet anders dan dat zelfs de grootste optimist een beetje aan het wankelen wordt gebracht. Enfin, de eindstand? 5 plussen en 2 minnen. Hier komen ze in willekeurige volgorde :).

– ‘Summer in Ghana’ werd ‘Summer in de achtertuin’

Wie mij al langer volgt, weet dat de eerste twee maanden van dit jaar volledig in het teken stonden van het organiseren van mijn zomer in Ghana. Met een groep vrienden zouden we in juli naar Ghana afreizen om daar met z’n allen te gaan ‘MommaLuv-en’. En als klap op de vuurpijl zouden mijn man en twee dochters zich na een week bij ons voegen. Ik werd zo blij van het vooruitzicht om iedereen voor te stellen aan dit prachtige land met haar bijzondere inwoners. Mijn meisjes die zouden ervaren wat mama nu eigenlijk doet als ze in Afrika is. En de lessen die ze zouden leren tijdens zo’n reis, man, man, man.. Het mocht niet zo zijn. Als de lockdown twee weken later zou zijn aangekondigd, dan zouden er 14 vliegtickets gekocht zijn. Dat was dan weer een gelukje. Neemt niet weg dat ik weemoedig terugkijk naar februari toen ik in mega high vibes alles aan het regelen was, zó enthousiast en lekker onwetend..

+ Groei en vertrouwen van de deelnemers

De onzekerheid die ik in de inleiding beschreef, was  niet nodig geweest. In die eerste paniekerigheid die iedereen wel heeft ervaren in maart, was ik bang voor een terugloop in deelnemers (ik gebruik nooit het woord ‘klanten’ overigens). Het tegendeel bleek waar. Júist in april/mei kreeg ik een recordaantal aan nieuwe aanmeldingen binnen.  Ik werd soms bijna emotioneel van de mailtjes die ik ontving. Dat vertrouwen van deze ouders-to-be, fantastisch. Voor hen lag de nadruk nu juist op geven. Ook leken er dit jaar extra veel gezinnen te zijn die bij een eerder kindje meededen aan MommaLuv en zich nu weer aanmeldden. Betere feedback kun je niet krijgen :).

+ MommaLuv runs the world

Team MommaLuv heeft zich in Afrika enorm uitgebreid dit jaar. Hoe gaaf is dat?! Veel contactpersonen raakten door social media met me in gesprek, anderen weer via via (je zult verbaasd staan over het feit dat bijna alle Nederlanders die in Afrika wonen elkaar kennen, haha). Even al mijn nieuwe heldinnen op een rijtje: Susanne (Tanzania), Lisanne en Gerlinda (Namibië), Else (Zuid-Afrika), Marie José en Eveline (Guinee-Bissau), Milou (Ghana), Salome (Malawi) en Kevser (Zanzibar). Zonder jullie – en laat ik VOORAL niet alle contactpersonen vergeten die al aan boord waren! – geen MommaLuv! Dat besef ik me maar al te goed. Ik ben niemand hier in Nederland achter mijn laptopje, zonder jullie die de mama’s voor me contacten, foto’s maken, spullen kopen en kraambezoekjes afleggen. Dat is het échte werk, en ik voel me gezegend met jullie allemaal! T.E.A.M. – together everyone achieves more (deze quote heb ik van mijn Ghanese contactpersoon Gus gejat, haha).

+ Corona relief pakketten in Uganda

Ook veel Afrikaanse landen zijn dit jaar in lockdown gegaan. En voor hen hield dit meer in dan thuis werken en de kinderen lesgeven. Vergelijken is lastig, maar laten we het erop houden dat hun dagelijkse realiteit vele malen pittiger is dan onze slechtste dag van 2020.. Door de lockdown waren bijvoorbeeld de markten en winkels dicht – wat als direct gevolg had dat gezinnen soms gewoonweg geen eten hadden. Scholen dicht, openbaar vervoer verboden en mensen raakten hun baan kwijt. Hoe konden we nu nog de moeders bezoeken die juist nú alle extra ondersteuning konden gebruiken? In Uganda zit de geweldige organisatie Egoli Africa waar MommaLuv al jaren een warme samenwerking mee heeft. Esther Haaisma besloot een plan op te stellen voor een zogeheten ‘Corona relief project’ en dit in te dienen bij het Coronafonds van Wilde Ganzen. Het werd goedgekeurd en in Uganda heeft Egoli Africa binnen korte tijd kunnen realiseren dat er maar liefst 90 moeders en baby’s verblijd werden met een Corona relief pakket – een soort MommaLuv-pakket aangepast op de situatie aldaar. Het verhaal wordt nog mooier, want MommaLuv werkt samen met nóg zo’n toporganisatie ‘Mama and Me Uganda’. Hiermee is er een soortgelijk project opgezet met de ondersteuning van Wilde Ganzen en zijn er nog eens 60 moeders verrast met een pakket. Echte noodhulp die wij hebben kunnen verstrekken door de krachten te bundelen.

http://www.mommaluv.nl/shop

+ Lancering MommaLuv Shop

Al jaren liep ik met het idee dat er binnen MommaLuv ook een optie zou moeten bestaan voor het kraambezoek zelf. Dat zij er zelf voor zouden moeten kunnen kiezen om bij een kraambezoekje een symbolisch cadeautje mee te brengen i.p.v. het zoveelste rompertje. Ongeacht of de kersverse ouders MommaLuv al kennen of zelf deelnemen. En trouwens: waarom zou het je alleen bij de geboorte van een kindje een symbolisch cadeautje in de vorm van een MommaLuv-donatie kunnen geven? Ik acht bruiloften, verjaardagen en jubilea ook als heel geschikte momenten, haha. Je kunt deze betekenisvolle cadeautjes NU vinden in de MommaLuv Shop. Van klamboe tot volledig MommaLuv-pakket – alles is mogelijk! En daarmee zijn vanaf heden niet alleen zwangere dames mijn doelgroep meer maar eigenlijk, tsja, iedereen!

– #ReturntoSenderxMommaLuv – een Instagram live met z’n tweetjes is ook gezellig..

Zo trots als een pauw ben ik op de samenwerking tussen Return to Sender en MommaLuv. Wij hebben babyshowerpakketten ontwikkeld die gevuld zijn met prachtige Return to Sender babyitems (gemaakt door vrouwen in de armste gebieden van de wereld). Het bijzondere is dat we voor ieder babyshowerpakket hier, óók een moeder in Afrika blij maken met een MommaLuv-pakket. Hoe betekenisvol wil je een babyshower hebben?! Gegarandeerde tranen bij de ontvangster hier trouwens, zeg ik uit ervaring. Aanvankelijk zouden we in maart onze pakketten lanceren op de We Are Pregnant beurs in Utrecht. Helaas werd die beurs gecanceld en verschoven naar juli. Die werd vervolgens gecanceld en verschoven naar november. Daphne van ’t Hof van Return to Sender en ik besloten het heft in eigen hand te nemen en zélf voor een kick-ass-lancering te gaan zorgen. Daarvoor schakelden we dan ook een kick-ass eventplanner in: Arysha Lemmers. Binnen no-time hadden we een geweldig mooie groep impactmakende mama’s (betere term dan ‘influencers’ :)) verzameld die op ons babyfeestje aanwezig wilden zijn. Het zou plaatsvinden op een geweldige locatie in Rotterdam, we kregen zelfs een taart en heerlijke lunch gesponsord, het kon niet anders dan dat dit een flinke buzz ging creëren. En toen? Kwam de tweede lockdown. Was het too good to be true? Zo voelde het een beetje. En wederom is het dan echt een bummer na een zomer vol plannen maken. Je kunt zo heerlijk ‘opgevibed’ worden als je met twee powerhouses samenwerkt. O, en de We Are Pregnant in november? Ook gecanceld.. Het is wat het is. De lancering van de babyshowerpakketten werd een Instagram live met z’n tweetjes. Wel gezellig, maar een klein beetje buikpijn had ik hier wel van.

+ Levensles en de toekomst

De meest essentiële levensles die ik geleerd heb het afgelopen jaar: er is heel veel in het leven waar je geen invloed op hebt, maar jij bepaalt altijd zelf waar je op focust. Ga je mee in angst en negativiteit? Of kies je ervoor om bezig te gaan met dat waar je wél invloed op hebt? Ik heb invloed op MommaLuv en ik heb het afgelopen jaar bewezen dat je ALTIJD kunt blijven helpen. Hierdoor is MommaLuv wederom flink gegroeid en ben ik ook in Nederland begonnen met een team om mij heen te verzamelen. Gepassioneerde vrouwen die mij hier helpen en ondersteunen in mijn werkzaamheden: Ilse Beekhof en Eva Geldermans – echt fantastisch dat jullie er zijn! De afgelopen maanden heb ik met behulp van een businesscoach de koers bepaalt voor 2021. Wát er ook gebeurt – en wat kan er nú nog gebeuren? – MommaLuv staat als een huis. En 2020? Bedankt. Ik heb veel van je geleerd. Echt waar. En nu door! haha.

Recent blogs

Mission
We gaan het anders doen
Read more
MommaLuv
Een persoonlijk verhaal van Daphne
Read more